Rusia și Ucraina (26-30)

26. „Drept consecinţă a Războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse de către Occident, economia Rusiei s-a contractat semnificativ. Totuși, narațiunea anti-occidentală, tradiționalistă, dacă nu chiar deschis rasistă asupra prezentului prezentată de către Kremlin și propagată la nivel internațional prin intermediul rețelelor de socializare pare să găsească un teren mai propice decât oricând în Europa deziluzionată, inclusiv la periferiile central și est-europene.” (p. 314)

Stefano Bottoni, Lungul drum spre Occident: o istorie postbelică a Europei de Est, Editura MEGA, Cluj, 2021, 360 p.

27. „Timp de aproape un mileniu, Rusia a fost un imperiu în expansiune, condus mai întâi de monarhi autocrați, apoi de un partid autocratic. Mărimea și puterea ei au fost o provocare și o amenințare pentru vecini. Conducătorii ei au cerut – și au primit supunere din partea poporului, care, la rândul său, și-a găsit refugiu în imensitatea teritoriului și în bogăția culturii. Apoi imperiul s-a prăbușit, Rusia a rămas zdruncinată și micșorată, iar liderii ei s-au dovedit oameni slabi, incapabili să înțeleagă și cu atât mai puțin să controleze cursul istoriei. […]

Vladimir Putin nu a oferit ţării sale revenirea la statutul de mare putere., ci iluziaacestei reveniri; nu reinstaurarea păcii și a siguranței în țară, ci iluzia acestei siguranțe, spulberată periodic de bombe și de atacurile teroriștilorislamici. Kremlinul s-a dovedit la fel de puternic, de distant și de corupt ca și sub Romanovi, și, fără a cunoaște vreo altă formă de guvernare, în primul deceniu al secolului al XXI-lea rușii i s-au supus de bunăvoie.” (p. 549)

Martin Sixsmith, Rusia: un mileniu de istorie, Edituta Humanitas, Bucureşti, 2016, 599 p.

28. „Astăzi, în spatele lui Zelenski se află o societate ucraineană unită, puternică și invincibilă. Nimeni nu a mai văzut vreodată în Ucraina o asemenea unitate ca în zilele acestui război sângeros cu Rusia. Sute de mii de ucraineni au luat arma în mână. Milioane de oameni și-au propus să îi ajute pe cei de pe front și pe care și-au pierdut casele. Războiul cu Rusia s-a transformat într-un adevărat război popular.” (p. 202)

Serghei Rudenko, Zelenski. O biografie, Editura Art, București, 2022, 206 p.

29. „La 30 de ani de la căderea URSS, ucrainienii se gândesc la lupta actuală ca la un război de independență, ba chiar ca la un război de decolonizare, bătrâna putere tutelară neacceptând să vadă un stat-națiune apărând la porțile sale. Tocmai acest refuz de a lăsa să se desprindă alte vechi teritorii ale imperiului se află la originea tensiunilor dintre Moscova, pe de o parte, și Georgia, Belarus, Armenia sau Republica Moldova, pe de altă parte, tensiuni de natură și intensitate diferite. Odată cu Ucraina, Europa asistă astăzi la afirmarea ultimului stat-națiune de pe continent, care încearcă să se apere de vecinul său și să își asigure dăinuirea.” (p. 23)

Regis Gente, Stephane Siohan, Volodimir Zelenski: În mintea unui erou, Editursa Curtea veche, București, 2022, 183 p.

30. „Oricât va dura acest război, manevrele tactice abile ale armatei ucrainene, frontul diplomatic unit, sprijinul principalilor aliați – Statele Unite și Marea Britanie – vor duce la singurul rezultat posibil: victoria Ucrainei. Acei politicieni străini care aşteptau victoria Rusiei vor cere iertare ucrainenilor învingători. Acei politicieni ruşi care-l vor înlocui pe Putin vor sta în genunchi ani în șir, cerșind iertare de la poporul nostru.” – Oleksandr Krasovițki

Oleksandr Krasovițki (ed.), Prima lună de război: cronica evenimentelor: discursurile președintelui Volodimir Zelenski, Editura Humanitas, București, 2022, 359 p.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s