Rusia și Ucraina (1-5)

1. Rusia a început o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022. Considerat la nivel internațional un război de agresiune, este cel mai mare atac militar convențional asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. A declanșat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la acel război, peste 4 milioane de ucraineni părăsind țara, iar alte milioane de persoane fugind din case.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Invazia_Rusiei_%C3%AEn_Ucraina_(2022)

2. Teodor Baconschi: „Nu Putin trebuie învins, ci Rusia. Întregul Occident își joacă în Ucraina destinul pentru tot restul secolului 21.”

3. „Nu au existat niciodată un „Putin bun” (în primele două mandate) și un „Putin rău” (începând cu al treilea mandat). Aproape invariabil, președintele rus a luat decizii proaste, în politica internă și în politica externă, încă de la începutul guvernării sale.” (p. 167)

Francoise Thom, Putin şi putinismul, Editura Humanitas, 2020 (2018 în lb. franceză)

4. „Cum au reușit clipurile video ale lui Zelenski, filmate cu iPhone și postate pe Facebook, Instagram, Telegram și Twitter să miște întreaga lume și să o facă să empatizeze cu Ucraina și să protesteze față de Rusia? Anjana Susaria a analizat două filmări postate de Zelenski online în zilele de 25 și 26 februarie 2022 și arată principalele trei motive pentru care acestea, dar și celelalte au transformat războiul în ceva extrem de personal pentru fiecare dintre cetățenii lumii. […] „Apelul lui Zelenski pentru ajutorarea poporului ucrainean, în timp ce țara era bombardată, a fost făcut n timp real, cu maximă promptitudine. Asta i-a făcut utilizatori să devină parte din cauza sa și să facă presiuni pentru a-l ajuta în respingerea invaziei ruse.”” (p. 31)

Taras B. Ignatenko, Actorii invaziei din Ucraina. De la Zelenski la Zolotov, via Putin, Editura Neverland, 2022

5. Foreign Policy – Putin’s War Is an Existential Crisis for the United Nations

http://foreignpolicy.com/2022/04/01/russia-war-united-nations-ukraine

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s