Mihai Maci: De ce nu putem avea un bacalaureat precum cel francez?

„Nu putem da un Bacaluareat precum cel franțuzesc pentru elevii noștri n-ar ști ce să-i răspundă: ei au învățat, mecanic, subiecte-tip, dincolo de care nu e nimic. Le e frică să-și spună părerea, pentru că nimeni nu le-a cerut-o niciodată. În schimb toți le spun că lumea merge foarte bine și fără părerea lor.

Nu putem da un Bacalaureat precum cel franțuzesc pentru că n-ar avea cine să-l evalueze. Profesorii noștri știu să facă formularele cerute de Minister sau de inspectorate și să-i pună pe elevi, la ”orele-n privat”, să învețe subiecte-tip. Le-ar fi frică să noteze asemenea lucrări, pentru că – ieșiți dintre proceduri și bareme – ar realiza, cu spaimă, că sunt pe cont propriu și, la o adică, nu-i va apăra nimeni.

Nu putem da un Bacalureat precum cel francez pentru că o mulțime de părinți ar întreba, indignați: ”Ce-i cu tâmpeniile astea? La ce le sunt bune copiiilor?”

Și – din păcate – ar avea dreptate: pentru francezi, cetățeanul e cel ce-și spune – argumentat – părerea. Pentru noi, cetățeanul e cel ce plătește impozit. Ca să plătească impozit, nu trebuie să spună nimic. Și, mai ales, nu trebuie să întrebe unde se duc banii din impozitul lui.”

De ce nu putem avea un bacalaureat precum cel francez?

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s