Mihai Maci: Românii și Trump. Despre politică și idolatrie

– Doar pasiunile politice vizând tandemul Iliescu – Roman și cele avându-l în centru pe Traian Băsescu au concurat, în România, cu cele legate de persoana lui Donald Trump, fie drept candidat, fie ca președinte al Statelor Unite ale Americii. […] Trump a devenit – în mod foarte straniu – reperul care a polarizat toate frustrările și nemulțumirile celor pentru care modernizarea accelerată a României din ultimul deceniu este echivalentă cu dislocarea tradițiilor autohtone și a unei credințe considerate a fi ”liantul național”.

– Egotismul – împins până la autism – a trecut drept singurătatea luptătorului împotriva căruia sunt coalizați toți. Discursurile plate, repetitive, cu un vocabular redus și cu idei (în cel mai bun caz) trăznite au fost receptate drept mesaje criptice, menite a dejuca ”cenzura” oponenților și a le transmite teme fundamentale ”aleșilor” capabili să le înțeleagă. Haosul numirilor a fost văzut drept abilitate în a strecura oameni noi în arcanele curiei de la Washington.

– Viziunea simplă a trumpismului (alimentată de fundamentalismul religios) vede în aceasta o negare a suveranității absolute a lui Dumneezeu și, implicit, un triumf al ateismului. Pe cale de consecință, faptele omului (între care, de pildă, Uniunea Europeană) și temeiul acestora (umanismul secular, descendent al Iluminismului și al Renașterii) sunt lecturate sub specia unui comunism ce corodează, de veacuri, fundamentele lumii noastre. La fel sunt judecate și ideile lor majore: emanciparea omului prin cunoaștere, deschiderea către celălalt și acceptarea diversității, dialogul bazat pe respect, reducerea tensiunilor sociale prin promovarea echității, rolul statului în păstrarea echilibrelor sociale și economice și (poate mai ales) egalitatea viziunilor despre rostul vieții (atât la nivel religios, cât și în domeniul existenței private).

Românii și Trump. Despre politică și idolatrie

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s