Orizont – Anchetă: Ar putea fi clasicii literaturii române „influencer-i” în social media de azi?

Alexandru Călinescu: Pe Eminescu nu-l văd cu nici un chip punându-și pe Facebook poemele și numărând apoi câte like-uri a primit. Caragiale, dimpotrivă, cred că ar fi fost tentat de rețelele de socializare și ar fi intervenit cu comentarii acide sau ar fi notat lucruri variate și amuzante, în genul „felurimilor”pe care le publica în Ghimpele și în Moftul român.

Robert Gabriel Ciobanu: Probabil, Caragiale. Și, poate, Steinhardt, dar mai degrabă acel Steinhardt din În genul tinerilor… decât părintele Steinhardt. Caragiale și Steinhardt s-ar fi impus, cred, fără să-și dorească asta; altfel ar fi stat lucrurile cu Eliade. Probabil Eliade ar fi postat continuu, nu l-ar mai fi oprit nimeni – introspecții, note de lectură, manifeste, iar introspecții, note de lectură, alte manifeste etc. Noica nu cred că ar fi avut Facebook, Cioran ar fi fost prea greoi și plumburiu, oamenii de astăzi preferă deznădejdile soft („Este imposibil sămai suferim altcum decât cu inutilitate și satanism… Abandonându-ne dezolării ca unui dans sau unei beții, cum ne-ar mai interesa o scară a perfecțiunii prin durere?”).

Maria Hulber: Ce ne-am putea dori mai mult, de la un autor așteptat cu nesaț, decât să fie mereu prezent în agora virtuală? Pe bloguri, vloguri, site-uri cu un conținut caleidoscopic, la care Caragiale s-ar fi priceput ca nimeni altul, ori pe multiplele rețele de socializare, în nume propriu sau sub pseudonim. Verva și vioiciunea scrisului său (mai degrabă ideatică decât ideologică), stilul țintit și concis mă fac să mi-l imaginez astăzi printre cei mai urmăriți posesori de profiluri pe Twitter, cu tweet-uri rapide, țâșnite, ironice, de o inconfundabilă plasticitate.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s