Amintiri cu Orlando Balaș

Îl consider pe Orlando Balaș o figură semipublică a orașului Oradea, un om serios și sensibil, de care cetăţenii orădeni au nevoie ca să îi reprezinte în Consiliul Local.

Pînă și faptul că m-a scos anul ăsta de pe lista lui de prieteni pe Facebook indică ceva din seriozitatea și sensibilitatea lui. 🙂

Drumurile noastre ni s-au încrucișat, cetățenește, de-a lungul anilor.

Cele mai vechi amintiri cu Orlando Balaș le am de acum vreo 12 ani.

7 noiembrie 2008

Iată ce scriam în 7 noiembrie 2008 pe blogul meu intitulat „La Rotundu”:

În cadrul campaniei de plantare de puieţi în Oradea în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie, Orlando Balaş, unul dintre cei 3 consilieri ai primarului, anunţă „o plantare mai mare în faţă la Praktiker, mai exact între Praktiker şi şoseaua de centură, vineri, 7 noiembrie, de la ora 15 la 17”.

Rotundu va fi acolo. Cu mare plăcere.

http://rotundu.wordpress.com/2008/11/07/campanie-de-plantare

De atunci am o amintire frumoasă cu fiica mea, care avea aproape 6 ani:

Dar îmi aduc aminte FOARTE bine cum, împreună cu Orlando Balaș, am dat, din greu, la tîrnăcop, în zona Praktiker unde parcau TIR-urile, pămîntul îmbibat cu combustibil fiind foarte tare.

6 decembrie 2010

Într-o postare din 23 decembrie 2010 de pe blogul meu intitulat „România Evanghelică” am menționat o serată muzicală la Biserica Greco-Catolică din cartierul Ioșia:

Seara mi-a rămas în memorie și pentru întîlnirea, acolo, cu doi amici, Adi Criș, jurnalist la Bihoreanul, și Orlando Balaș, fost consilier al primarului. Cu fiecare dintre ei am plantat cîndva puieți, în Ioșia, respectiv peste drum de Universitatea Emanuel.

(NOTĂ: Zilele trecute am anunțat pe Facebook sancțiune de 7 ani pentru nesimțitul Adrian Criș care nu își asumă responsabilitatea administrării contului. La începutul postării mele am menționat că Orlando Balaș m-a scos de pe listă.)

19 martie 2010

Inserez scrisoarea deschisă a fostului consilier al primarului în care își exprima dezacordul faţă de proiectul de înlocuire a Podului de Pontoane cu un pod rutier.

Textul merită citit cel puțin de 3 ori.

http://www.crisana.ro/stiri/controverse-14/fostul-consilier-al-primarului-bolojan-rupe-tacerea-printr-o-scrisoare-deschisa-orlando-balas-denunta-haosul-din-administrarea-oradiei-si-interesele-clientelare-care-il-intretin-75198.html

Pun aici un citat semnificativ:

„În Belgrad, capitala Serbiei, la 1,55 milioane de locuitori sunt doar 5 poduri rutiere peste Dunăre şi râul Sava. În Bratislava, capitala Slovaciei, la 427.000 de locuitori sunt doar 4 poduri rutiere peste Dunăre. În Viena, capitala Austriei, în care trăiesc aproape 2 milioane de locuitori, există 20 poduri peste cele două braţe ale Dunării, din care doar 5 sunt rutiere, iar 11 sunt destinate exclusiv pietonilor şi bicicliştilor. Cu toate acestea, traficul în Viena e foarte fluent datorită sincronizării semafoarelor, a transportului în comun excelent şi a drumurilor fără gropi. Cum se pot descurca oare aceste capitale cu doar maximum 5 poduri rutiere peste Dunăre, iar Oradea nu se poate descurca, la o populaţie de 200.000 de locuitori, cu 4 poduri rutiere cu câte 4 benzi?”

PROTESTE

Orlando Balaș a participat la protestele civice din Oradea din ultimii ani.

Este primul pe lista candidaților POL (Partidul Oamenilor Liberi), unde regăsesc și alți tovarăși de protest precum: Adrian Oegar, Cosmin Bursașiu, Ciprian Mărcuțiu.

NOTĂ: În zilele următoare intenționez să completez acest articol cu linkuri spre articole ale lui Orlando Balaș si despre Orlando Balaș.

ORLANDO BALAȘ

O scurtă prezentare se găsește pe Wikipedia: scriitor român. Cu biografie, volume și linkuri.

Paul Negruț, rectorul Universității Emanuel din Oradea (și cel mai cunoscut pastor al Bisericii Baptiste Emanuel), deci o figură publică mult mai cunoscută decît Orlando Balaș, nu are în Wikipedia nici măcar o scurtă prezentare.

Iuliana Păcurar: „Cariera universitară a lui Orlando Balaş este onestă, solidă, exemplară prin respingerea oricărui compromis. Cursul practic de limba germană al loui Orlando Balaş a fost vîndut în peste 60.000 de exemplare. Este o performanţă greu de egalat.

Conştiinţă civică activă, a fost prezent la toate manifestările din oraș împotriva încercării de pesedizare totală a României.

Așadar, civismul lui Orlando Balaș nu este conjunctural, nici de dată recentă. […]

Orlando Balaş aduce în lumea politică profesionalism, integritate, capacitatea de a se devota unei idei. lucruri rarisime în superficiala viaţă politică dominată de interesul de grup.”

Orlando Balaş, cu masterat în studii germane şi doctorat în literatură comparată, e un cetăţeam ‘impertinent’ care vrea mai mult pentru orădeni. Vrea verdeaţă, vrea decenţă politică, vrea să GÎNDIM orașul decît ca obiectiv politic-administrativ al liberalilor.

Prezența lui Orlando Balaș în Consiliul Local ar reuși, poate, să mai contrabalanseze bolojan-ismul betonier, susținut cu aplomb ‘ideologic’ de activişti precum Daniel Vulcu şi Olivia Burca.

Bolojan-ismul este un accident, nu un rezultat firesc al unei dinamici politice și civice a cetățenilor orădeni.

Nu vreau să pierd ocazia de a îndemna cititorii să se gîndească și la Consilul Județean.

Bihorul are șansa de a ajunge județ fruntaș la asfaltat și betonat. Magnificul Ilie Bolojan va betona probabil și livezile…

Din chiuiturile electorale

Unde pune el piciorul / Se oprește concasorul

Oradea votează / Și betonul îl creează

Haideți cu mic cu mare / Să-nvîrtim betonul tare

Și la anul care vine / Mult beton pe străzi să fie

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s