Despre Marşul pentru Viaţă Oradea (2019) – Replică articolelor mediocre din presa orădeană

Cînd vine vorba de informații din mediul confesional, presa orădeană e slabă. Chestiunea este cu atît mai importantă cu cît Oradea este un important centru confesional al României. (Bunăoară, Oradea este primul centru dinamic al evanghelicilor din România – baptiști, penticostali, creștini după Evanghelie etc. În mod ‘normal’, un astfel de oraş cu puternică amprentă confesională ar fi trebuit să aibă cel puțin o revistă de informaţie confesională, măcar online, dacă nu chiar pe hîrtie. Bisericile nu sînt deloc sărace în vestul țării. Le mai trebuie puțină minte, de-aia de pe urmă, e adevărat, să ajungă și ele în secolul 21.)

Vezi:

Alin Cristea: Replică articolelor lui Andrei Șandor din 23 şi 24 ianuarie 2016 despre Protestul de la Oradea din 23 ianuarie (26.01.2016)

Alin Cristea: Replică articolului lui Vasilică Ichim, intitulat „De la Casa de Cultură la Maternitate – Marş pentru copiii nenăscuți” (23.03.2015)

Alin Cristea: Replică articolului lui Andrei Șandor, intitulat „Cum a fost semi-pervertit Marșul pentru Viață de la Oradea” (21.03.2015)

Pe lîngă faptul că oferă articole de slabă calitate, presa orădeană nu binevoiește să ia parte la evenimente IMPORTANTE – nu doar din punct de vedere confesional, ci și din punct de vedere CULTURAL și, mai ales, din punct de vedere al informării cetățenilor orădeni despre evenimente importante – precum lansarea Atlasului Reformei, la Cetatea Oradea, în 19 decembre 2016, cu ocazia celor 500 de ani de la Reformă sau, tot la Cetatea Oradea, în Omul evanghelic – O explorare a comunităților protestante românești (Editura Polirom, 2018), volum de aproape 800 de pagini pe care Teodor Baconschi îl aprecia pe Facebook astfel:

„Felicitari autorilor și coordonatorilor acestei dense analize academice dedicate comunităților evanghelice din România. Proiect de referință, care luminează o lume aproape ignorată de “majoritari”.” (30.10.2018)

Coordonatorii volumului sînt dr. Dorin Dobrincu – director general al Arhivelor Naționale ale României în perioada 2007-2012 și unul dintre experții care au colaborat la întocmirea Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, pe baza căruia președintele Traian Băsescu a condamnat comunismul, în fața Parlamentului – și dr. Dănuț Mănpăstireanu, director pentru credinţă şi dezvoltare (1999-2016) pentru regiunea Europei de est şi a Orientului mijlociu, World Vision International.

Cele trei articole replică menționate mai sus și cele două evenimente ratate de presa orădeană susțin, din plin, afirmația mea de la început: Cînd vine vorba de informații din mediul confesional, presa orădeană e slabă.

O nouă dovadă în acest sens o furnizează presa orădeană, zilele acestea, cînd anunță Marșul pentru Viață Oradea (2019).

La baza articolelor care semnalează Marșul pentru Viață Oradea (2019) stă un comunicat din 18.03.2019, semnat de Aurel Burtic.

– eBihoreanul: Împotriva avorturilor: Sâmbătă, 23 martie, orădenii sunt invitaţi la un nou „Marș pentru Viață”

– Crișana: Marșul pentru viață, la Oradea – „Unic din prima secundă”

– Jurnal bihorean Pregătesc un marş pentru viaţă

– Digi24: ”Marșul pentru viață” din Oradea – semnal de alarmă față de situația avorturilor din România

1.

Digi24: „Un eveniment asemănător a avut loc anul trecut în preajma referendumului pentru redefinirea familiei, când în centrul Oradei s-au strâns mii de oameni.”

SERIOS?!…

Alo, Digi24! Treziți-vă! Puneți mîna și verificați ce se poate verifica. Există Google, există Wikipedia. Există chiar oameni, ca mine, care vă pot oferi informații concrete, de-alea care se pot verifica.

Marșul pentru Viață a avut loc (și are loc) în luna martie. Referendumul în octombrie.

Referendumul a fost pentru modificarea articolului 48 din Constituție – familia să nu fie definită „între soți”, ci „între un bărbat și o femeie”.

De ce Digi24, în text, se limitează doar la… anul trecut?

Cînd, la începutul intervenției înregistrate (sec. 11), este întrebat Daniel Burtic (prezentat ca jurnalist) a cîta ediție este anul acesta Marșul pentru Viață?

Jurnalistul Daniel Burtic greșește: „Aici, la Oradea, suntem cred că la a 5-a ediție a Marșului pentru Viață.”

Şi omul de la Digi24 nu îl contrazice!…

Păi, dacă se uita în arhiva de anul trecut, iată ce anunța Digi24:

Marşul pentru viaţă, a şaptea ediţie în Oradea

Așadar, dacă anul trecut era a 7-a ediție ÎN ORADEA, înseamnă că anul acesta e ediția a 8-a ÎN ORADEA!…

Nu doar că jurnalistul Daniel Burtic nu e oprit atunci cînd furnizează date eronate în spațiul public, dar este lăsat minute în șir să-și exhibe talentele de predicator (baptist).

Ce irosire de timp prețios în care jurnalistul Daniel Burtic putea să ofere informații IMPORTANTE despre Marșul pentru Viață la nivel național și internațional.

Prima ediție în România, în 2011, a avut în 4 orașe. Ediția de anul trecut a avut loc în 138 de orașe din România și 149 de localități din Republica Moldova.

Anul acesta are loc în peste 500 de localități din România și Republica Moldova, conform site-ului marsulpentruviata.ro.

Marșul pentru viață este o manifestare CIVICĂ de sprijinire a vieții copiilor nenăscuți și a femeilor aflate în criză de sarcină. Pentru prima oară a fost organizat în Statele Unite ale Americii în 1974. În ultimii ani, Mike Pence, vicepreședintele SUA, a luat cuvîntul la Marșul pentru Viață din Washington.

Anul trecut și anul acesta (în 18 ianuarie), președintele SUA, Donald Trump, s-a adresat prin satelit Marșului pentru Viață din Washington, aflat la a 46-a ediție.

Președinții Ronald Reagan, în 1987, și George W. Bush, în 2003, s-au adresat prin telefon.

Marșul pentru Viață are loc în fiecare an în NUMEROASE orașe din lume.

2.

Dacă Digi24 ‘a binevoit’ să amintească că a existat ediţia de anul trecut în Oradea, eBihoreanul zice: „un eveniment similar a avut loc cu doi ani în urmă”.

WOW! Un pas mic pentru eBihoreanul, un salt uriaș pentru informarea cetățenilor urbei bihorene: acum 2 ani a existat… „un eveniment similar” în Oradea!

Dar, cum amintea Digi24, și ANUL TRECUT, nu numai acum 2 ani, a fost Marșul pentru Viață. Cel mai baban: 6.000 de participanți. Întrucît a fost conectat cu Întîlnire publică de susținere a familiei tradiționale.

Nu, celelalte articole din presa orădeană nu menționează că au fost evenimente similare acum 3 ani, acum 4 ani și așa mai departe.

7 ediții în Oradea, fraților!

În timp ce scriam acest articol, pe la ora 22.30, pe contul Marșul pentru Viață Oradea a fost pus linkul la înregistrarea mea din 2012, pe care am încărcat-o atunci pe contul YouTube cu același nume (pe care îl administrez).

3.

Cică:

– Jurnal bihorean: „Daniel Burtic, purtătorul de cuvânt al asociaţiei”

– Crişana: „Daniel Burtic, purtător de cuvânt Coaliţia pentru Familie Bihor”

– eBihoreanul: „…un comunicat dat publicităţii, luni, de purtătorul de cuvânt al mişcării, dr. Daniel Burtic.

Deşi nu există o referire clară la organizatori, Marşul pentru Viaţă este o acţiune a Coaliţiei pentru Familie, aceeaşi care a eşuat, anul trecut, în demersul de modificare prin referendum a Constituţiei aşa încât căsătoria să fie definită ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, acţiune pentru care ONG-ul a adunat peste 3 milioane de semnături.”

ASTA trebuie abordată cu tunul și la baionetă!… 🙂

Avem, aşadar, 3 situaţii:

În prima situaţie, în Jurnal bihorean, nu se ştie despre ce asociaţie e vorba. :))))

În a doua situație, în Crișana, cică Daniel Burtic ar fi „purtător de cuvânt Coaliţia pentru Familie Bihor”.

În a treia situaţie, eBihoreanul zice că nu există o referire clară la organizatori și că Marșul pentru Viață ar fi o acțiune a Coaliției pentru Familie – prilej de zamă lungă jurnalistică, prin adăugarea de informații despre Coaliția pentru Familie, nu despre Marșul pentru Viață.

Cu tunul: În 8 octombrie 2018, Comitetul de iniţiativă cetăţenească pentru revizuirea art. 48(1) din Constituţiei României a fost dizolvat. Mai există Coaliția pentru Familie?…

Şi: Dacă nu mai există Coaliţia pentru Familie, mai există organizațiile ‘judeţene’ de genul Coaliţia pentru Familie Bihor?

Aș fi putut să-l întreb pe Daniel Burtic, pe care îl cunosc de mai mulți ani, dar nu am vrut.

Consider că astfel de clarificări ar trebui să existe în spațiul public, să le găsească oricine le caută.

De cîteva ore scriu articolul ăsta, căutînd și verificînd, și iar căutînd și iar verificînd…

Pentru că jurnaliștilor orădeni, ca ‘buni români’ ce sînt, nu le place să trudească…

Gata cu tunul!

La baionetă: Asocierea Marșului pentru Viață Oradea cu Coaliția pentru Familie (Bihor) este un palier greșit de informare a cetăţenilor orădeni.

Coaliţia pentru Familie (și Constituție?) a luat fiinţă prin 2013, Marșul pentru Viață are loc în România din 2011.

Daniel Burtic menţionează, la Digi24, că primele ediții au avut un număr „mai restrîns” de participanți, iar în ultimii 2 ani au fost „foarte mulți oameni” care au venit și pentru că Marșul pentru Viață era asociat cu proiectul Coaliției pentru Familie de modificare a articolului 41 din Constituție.

Întrebat cîţi oameni sînt aşteptaţi anul acesta, jurnalistul Daniel Burtic spune că un număr „semnificativ”.

Număr „mai restrîns”, „foarte mulți oameni”, număr „semnificativ” – iată ce ‘informaţii’ oferă jurnalistul Daniel Burtic cetăţenilor orădeni. E clar că nu a mers pregătit la Digi24 în legătură cu Marşul pentru Viaţă, dar ce cifre a dat referitoare la chestiunea morţilor de cancer sau prin avort…

Așadar, din cele 7 ediții de pînă acum, doar în ultimele 2 ediții Marșul pentru Viață a fost asociat cu Coaliția pentru Familie.

Bannerul mare care e în față la fiecare Marș anual nu a fost făcut de Coaliția pentru Familie, ci de grupul de organizare a primei ediții, în 2012.

Baionetă-baionetă: Eu fac parte (anul ăsta nu m-au anunțat să mă duc la întîlnirile de organizare) din grupul de organizare al Marşului pentru Viaţă încă de la prima ediţie şi administrez blogul Marșul pentru Viață Oradea, unde sînt informații și imagini de la cele 7 ediții:

http://marsuloradea.wordpress.com

Deci, pe lîngă informațiile de mai sus, care pot fi găsite pe Internet (dar nu chiar ușor, că trebuie verificate, una cîte una, ați văzut ce informații eronate a dat jurnalistul Daniel Burtic), eu am suficiente percepţii DIN INTERIOR ca să fiu pe fază cînd apar dezinformări (CRASE).

Marșul pentru Viață și Coaliția pentru Familie, ca și întîlnirile publice de susținere a familiei Bodnariu, sînt FENOMENE importante care au avut loc în istoria (foarte) recentă a Oradiei, dar despre care s-a scris neconvingător, mai mult după ureche, cu clișee și ‘gogoşi’.

A semnat Daniel Burtic comunicatul prezentîndu-se ca „purtător de cuvânt Coaliţia pentru Familie Bihor”, cum scris Crișana? Dar nu și celelalte publicații.

Cum rămîne cu afirmația din eBihoreanul: „Deşi nu există o referire clară la organizatori, Marşul pentru Viaţă este o acţiune a Coaliţiei pentru Familie.”?

„Purtător de cuvânt Coaliţia pentru Familie Bihor” nu e o… referire clară?

Pe lîngă superficialitatea jurnaliştilor, inclusiv a jurnalistului Daniel Burtic, mai avem de a face şi cu superficialitatea de pe contul FB Marşul pentru Viaţă Oradea.

Cică: „A doua întâlnire de organizare a Marșului pentru Viață, 2019. Echipa crește, la fel si entuziasmul. Mulțumim Liceului Ortodox pentru găzduire și tuturor participanților: Biserica Ortodoxă, Biserica Baptista, Biserica Penticostală, Biserica Reformată, Biserica Greco Catolică, Biserica Romano Catolică, Biserica Evreilor Mesianică, APOR, Asociația Femeilor Ortodoxe, Centrul PULS, Centrul Creștin Viata Noua, Centrul Little Feet.” (27.02.2019)

Biserica Baptistă? Biserica Penticostală?

Nu există așa ceva.

Există doar forme de organizare regională și națională de biserici baptiste, respectiv penticostale.

Formula în care apar, în 2019, înșirate instituțiile confesionale indică decăderea spiritului Marșului pentru Viață la Oradea, dinspre inițiativa centrelor creștine penticostaloide și a organizațiilor precum Centrul de consiliere PULS și Asociația Thymos spre instituțiile confesionale, Biserica Ortodoxă fiind trecută prima.

Tranziția aceasta a avut loc în ultimii ani, după ‘succesurile’ întîlnirilor publice în Oradea pentru susţinerea familiei Bodnariu, apoi ale celor de susţinere a familiei tradiţionale (întru referendumizare).

Destrămarea unei familii a unit bisericile: În premieră pe aceeaşi scenă, liderii cultelor orădene au transmis un mesaj comun de iubire şi solidaritate, scria eBihoreanul în 23 ianuarie 2016.

Afișul primei ediții e relevant pentru a percepe mutarea accentului organizațional de pe voluntariat (creștin) pe înregimentare / cooperare confesională.

Nu-mi amintesc ca grupul de organizare (și colaboratorii) să fi reuşit ceea ce a reușit Asociația Thymos / Alin Cristea în 2015: afișe mari în cîteva stații de tramvai. Asta nu înseamnă că au venit mai mulți la Marș în acel an. Dar a contat, nu-i așa?, pentru iconomia anilor următori.

4.

Crișana menționează că Marșul pentru Viață are loc anul acesta în 500 de orașe și localități din România și Republica Moldova.

eBihoreanul și Jurnal Bihorean nu menționează.

Nici o publicație nu face efortul de a menţiona unde a fost iniţiat Marşul pentru Viaţă şi că are loc în NUMEROASE oraşe din lume.

Dacă are loc anul acesta în 500 de orașe și localități din România și Republica Moldova, oare în cîte oraşe şi localităţi din lume are loc?

Și unde au loc marșurile cu cei mai mulți participanți?…

eBihoreanul, însă, își face timp să menționeze Coaliția pentru Familie… Aia care a eșuat la referendum…

Oare ce scria eBihoreanul dacă nu eșua CpF la referendum?

Felul în care jurnaliștii își concep articolele este foarte important. Desigur, ar fi de dorit, să caute adevărul în primul rînd. Apoi să încropească, cît de cît, un articol cu informațiile pe care le găsesc. Și, aș mai zice, să nu uite nici o clipă că sînt unii care îi vor taza, PUBLIC, pentru gafele lor.

PUNCT FINAL

Aș avea multe să adaug în legătură fenomenele din mediul confesional orădean. Sînt blogger de cursă lungă (11 ani, 100 de bloguri), am aproape 52 de ani, sînt de peste 23 de ani în Oradea și am o poftă nebună să le dau peste nas celor care nu oferă informații de calitate și să trudesc pentru aducerea adevărului pe scena publică.

TOATĂ România e infectată de corupție, inclusiv (sau mai ales) presa și bisericile și instituțiile statului.

Merită să consumăm energie și timp (și bani) ca fim ‘involvaţi’ în acţiuni PUBLICE, fie de protest, fie de participare consistentă la fluxul de informaţii.

Modul în care pastorii şi preoţii şi episcopii s-au implicat în acțiunile din arena publică în ultimii ani lasă mult de dorit.

Nu e de ajuns să fie pe aceeaşi scenă şi UNII dintre orădeni să creadă că există concordie între capii bisericilor orădene.

Nu există!

Există manipulare, în TOATE confesiunile, şi interese care guvernează manipulările.

Nu pot decît să deplîng rolul nefast pe care l-a jucat jurnalistul Daniel Burtic în aceste manipulări din ultimii ani.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s