Sacrul prin film (1)

Sacrul prin film: o abordare simbolică a discursului teologic în cinematografie – Dionis Bodiu, Editura Ratio et Revelatio, Oradea, 2018, 177 p.

“Odată cu despărţirea făcută de Dumnezeu prin mijlocul apelor (Gen 1:6-8), în existența lumii apare dimensiunea ei verticală, pe baza căreia noi, oamenii, le judecăm pe cele vrednice și pe cele nevrednice în cultură și în viață. Această verticalitate ne furnizează un “simț al ierarhiei” și previne aplatizarea culturii la nivelul trivial al culturii de masă, cel împotriva căruia, spune Kuraev, luptă și școala și Biserica. Este vorba de “senzația înălțimii”, de simțul sfințeniei, fără de care cultura este imposibilă. Numai într-o lume separată în acest fel este posibilă orientarea, recunoașterea unor repere și, foarte provocator în acest context, “umanizarea lumii”. […]

Principalul element de discontinuitate al unei existenţe care altfel ar putea fi considerată pur profană este hierofania, acea “izbucnire a sacrului” care aduce o schimbare calitativă unui obiect, sau loc sau moment și anulează omogenitatea spațiului. Hierofania revelează un “punct fix” (cum ar fi un altar, o poartă sau un semn de aducere aminte), ea ajutîndu-l pe omul religios să-și găsească orientarea într-o lume care reprezintă pentru el realul, în care nu s-ar putea descurca fără un ajutor din afară. Însă Mircea Eliade nu își limitează discursul despre sacru, profan și hierofanie doar asupra omului religios. Existența profană, în concepția sa, nu se înîlnește niciodată în stare pură.” (p. 9-10)

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s