Un comentariul pe site-ul eBihoreanul – 14 martie 2016

http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/liceul-necrestin-o-profesoara-de-la-liceul-emanuel-acuzata-ca-ar-persecuta-elevii-care-nu-fac-meditatii-cu-ea-126011.html

Bihoreanul nu informeaza ca exista O (UNA) problema cu o (UNA) profesoara, ci dezinformeaza prin titlu: Liceu necrestin…

Unde e logica dintre un caz si o institutie?

Publicatia ar trebui sa-si ceara scuze cititorilor pentru dezinformare.

(In paranteza fie vorba, Bihoreanul se pare ca nu stie ce inseamna CRESTIN, atunci de unde sa stie ce inseamna… necrestin?)

UPDATE 14 martie 2016, 15.15

TDS: @alincristea Te-ai fi așteptat ca la un astfel de liceu MORALITATEA SĂ FIE MAXIMĂ ! În rest exact ei sunt cei care trâmbițează că sunt cei mai mari creștini, cei mai buni, cei mai fără de pată, unicii ! Acesta cred că este motivul pentru care în titlu s-a introdus cuvântul NECREȘTIN ! Eu îi dau dreptate autoarei.

Alin Cristea: Comentatorul anonim TDS nu a dat nici o… explicatie.

DE CE la un astfel de liceu moralitatea sa fie maxima? Comentatorul anonim TDS face parte din aceeasi categorie cu autoarea / Bihoreanul – cei care nu stiu ce inseamna CRESTIN.

Comentatorul anonim TDS invoca un cliseu, nu un argument.

Faptul ca acest comentator anonim ii da dreptate autoarei nu este deloc relevant.

Lipsa de logica este atit in titlu (care s-ar putea sa apartina redactiei, nu neaparat autoarei), cit si in asa-zisa EXPLICATIE a comentatorului anonim TDS.

Doara nu o sa consideram un liceu ortodox sau catolic a fi necrestin doar pentru ca apare un caz de coruptie.

De retinut si faptul ca o gindire cit de cit lucida NU e de acord cu tot ce scrie un ziar / tabloid si ar trebui sa folosim prezumtia de nevinovatie in cit mai multe cazuri, pina la comunicatele oficiale ale instantelor care lucreaza cu DOVEZI.

Si nici atunci nu putem fi siguri de ceea ce se vintura prin ziare, TV, Internet.

Chestiunea pe care am ridicat-o NU este de natura confesionala / religioasa.

Am atras atentia asupra relatiei dintre un caz si o institutie.

Daca aplicam aceasta logica perversa din articol, ORICE institutie, juridica, medicala, pedagogica, jurnalistica, devine VINOVATA din cauza unui singur caz.

Refuz sa gindesc asa, ba chiar ii contrez in public pe cei care nu fac efortul de a evalua critic astfel de „stiri”.

In discutie nu e INSTITUTIA, ci CAZUL.

In sfirsit s-a descoperit un astfel de caz si la institutia asta!…

Mare brinza!…

Zi de zi traim in Romania in mijlocul coruptiei, incepind de la cele mai banale gesturi pina la ministri si primari.

Si ce mare descoperire a facut Bihoreanul! Un caz la un anumit liceu…

Pute Bihoreanul de atita profesionalism, ce sa zic!

Pai nu e clar ca… e cusuta cu ata alba?

TDS: @alincristea : Evident ca nu putem fi de acord unii cu altii in orice speta ! Saau cu Bihoreanul ! Valeu , de cate ori am fost in dezacord ( e drept , mai ales pe subiectul Bolojan ). E adevarata si problema prezumtiei de nevinovatie ! Dar asta e totusi o chestiune juridica ! Daca am tine strict cont de ea nu ar mai exista presa ! Eu unul prefer sa existe chiar daca nu e perfecta ! Ne mai contrazicem , ne si ” porcaim ” uneori dar viata fara presa ar fi ca nunta fara lautari ! Ooops , lautaeri la baptisti ?!

Alin Cristea: Daca e o chestiune juridica, ce cauta in presa? Ce, presa tine loc de birfa pina se da sentinta? Nu e deloc vorba de a fi de acord unii cu altii, e vorba de a gindi in perimetrul unor argumente, nu in tarlaua unor presupozitii si idiosincrazii. Viata fara presa PROASTA ar fi intr-adevar ca o nunta reusita! Nu lautarii fac viata reusita, ci ADEVARUL.

TDS: @alincristea: prezumtia in sine este de natura juridica ! Dar in fine ! Unora ne place muzica pop , rock altii agreeaza alt gen de cantari ! Evident adevarul se afla numai in acele cantari !

Alin Cristea: Comentatorul anonim TDS introduce elemente de muzica. Nu mi-am dat seama (inca) de ce. Daca chestiunea in discutie e de natura… juridica. Sau nu e? E doar pretext pentru birfa si idiotenii (precum zicea Umberto Eco. Eu am spus-o inainte lui, si de mai multe ori). Dar, daca a aparut chestiunea asta cu gusturile, replica mea este urmatoarea: Este ingrijorator cind unii agreeaza (doar) MANELELE sau MUZICA POPULARA (nu aia de calitate) sau ROCKUL (nu ala pentru cei care nu se drogheaza) sau ELVIS PRESLEY (gogomanul). Societatea e cu atit mai debila cu cit nu produce anticorpi care sa atace nu cantarile, ci scara de valori (sub)mediocre care sta la baza producerii lor. Asadar, spune-mi ce cantari debile asculti, ca sa stiu in ce directie contrara sa ma indrept.

UPDATE 14 martie 2016, 23.15

Shogun: Nu vreau să fiu rău, dar discuția a cam luat-o pe ulei… sau cel puțin nu sunt eu în stare s-o mai urmăresc, ceea ce e posibil – recunosc. Până una-alta, profesoara respectivă de la LTBE pare a fi o teroristă cu acte în regulă, care face ce vrea mușchii ei la catedră. Asta e problema… iar o problemă și mai mare e că o grămadă de copii suferă din cauza ei. Și deoarece conducerea LTBE n-a reacționat prompt, liceul s-a făcut de pomină în târg.

Alin Cristea: Comentatorul anonim Shogun probabil considera ca o discutie ar fi „dinamica” daca s-ar birfi mai mult chestiunea. Exprimarea „terorista cu acte in regula” mi se pare a fi a unui puber intirziat (care inca nu stie daca sa mearga in clasa a 9-a sau nu). De pomina s-a facut Bihoreanul, cu un astfel de articol cu un titlu care dezinformeaza. Ca sa il parafrazez pe comentatorul anonim Shogun, Bihoreanul e clar serviciu de contrainformatii. Mai mult contra decit informatii…

UPDATE 15 martie 2016, 08.40

TDS: @alincristea : Mai, ti-am luat basma dar chiar imi vine sa-ti sugerez la ce sa o folosesti ! Poate ai avut idei stralucite inaintea lui Eco , nu contest ! Dar….Si mai lasa-ma cu comentatorii anonimi ! Da-ti numarul de telefon si imi scriu si eu numele pe care de altfel il stiu toti prietenii lui Bolojan !

Shogun: Ca să nu se supere nimeni că nu face bine la sănătate, propun următoarele: cine vrea să discute dacă E-Bihoreanul e serviciu de contrainformații sau nu (pe filiera Alin Cristea) s-o facă, iar cine vrea să discute problema cu profesoara de matematică de la Emanuel (care, de fapt, e o boală a întregului sistem, nu doar a liceului Emanuel) să facă la fel. N-are rost să ne ciomăgim că nu rezolvăm nimic. Nu rezolvăm nimic nici altminteri, dar poate-poate iese ceva și din pierdutul vremii pe forumul E-Bihoreanului…

Alin Cristea: 1) Comentatorul anonim TDS are niste maniere ciudate de comunicare in spatiul public. In primul rind, eu nu sint „mai”, eu sint DUMNEAVOASTRA. Sint ani buni de cind insist asupra acestui standard minim de pozitionare in spatiul public. 2) Sint 9 comentatori anonimi: Shogun, TDS, onuta, Qwerty, crisan, unu, scortosul, detectiv, leclick. Doar eu ma semnez cu nume si prenume. Sub anonimat se pot scrie orice timpenii, nu? Inclusiv sa te adresezi oricui cu „Mai”. 3) Comentatorul anonim TDS, dupa ce a introdus elemente legate de muzica, acum introduce numele lui Bolojan (de ce?) si, mai mult, cica sa-mi dau numarul de telefon… Pai de ce? Care este logica intre a-si da cineva numele de telefon ca altcineva sa isi dea numele? (In paranteza fie vorba, numarul meu de telefon se gasesti de multi ani pe Internet.) Oare citi ani are TDS? 13 ani? 17 ani?

Alin Cristea: Comentatorul anonim Shogun mentioneaza ceva de… pierdutul vremii pe forumul E-Bihoreanului… Pai eu nu imi pierd vremea aici. Stiu exact ce fac. (Ce am facut si fac si pe bloguri si pe Facebook in astfel de situatii.) Doar ca shogunii inca nu si-au dat seama cum actioneaza… mogulii. 🙂 Mogulii nu isi pierd vremea… Printre altele, se folosesc de orgoliul unor shoguni pentru… redirectionari.

Alin Cristea: Chestiunea principala ramine dezinformarea pe care o practica Bihoreanul prin titlul articolului. Ar trebui sa ne punem in mod serios intrebarea in ce conditii un caz de coruptie constituie un argument suficient pentru invinovatirea unei institutii. In al doilea rind, coruptia este de multe feluri, la diferite niveluri, in diferite… cantitati. Sa nu ii bagam pe toti in aceeasi oala, ca nu sint toti LA FEL de vinovati. In al treilea rind, orice gindire cit de cit matura ar trebui sa tina cu dintii de prezumtia de nevinovatie. Altfel, ORICINE poate fi invinovatit de ORICE in ziare, la TV si mai ales pe Internet, pentru care legile nu sint suficient de dezvoltate. In al patrulea rind, exista precedente, totusi. O decizie din 2014 la un tribunal din Targu Mures a stabilit ca pagina de Facebook este spatiu public, nu privat, asadar administratorii pot fi dati in judecata pentru ceea ce apare in public. Cu atit mai mult in cazul comentatiilor care apar pe site-urile ziarelor, posturilor TV. De asemenea, Gigi Becali a fost amendat cu 8.000 de lei in 2013 pentru incalcarea demnitatii umane a persoanelor cu convingere religioasa baptista.

UPDATE 15 martie 2016, 10.20

Shogun: Pentru părintele cu copilul ciomăgit intelectual de profa de mate de la LTBE chestiunea principală rămâne nedreptățirea copilului. Faptul că E-Bihoreanul zice despre LTBE că ar fi un liceu necreștin e secundară și totuși adevărată pentru că cel puțin conducerea liceului știa de ani de zile despre profesoara Medan și apucăturile domniei sale și n-a făcut nimic în această privință. Ei, a lăsa o profesoară să-și facă mendrele într-o instituție de învățământ și să terorizeze copiii după bunul său place este o atitudine necreștinească. În cazul doamnei Medan prezumția de nevinovăție a expirat de mult, iar dacă cineva (inspectoratul/ministerul) mai crede totuși în ea n-are decât să facă o anchetă. Din câte îmi dau seama, pentru o mare parte din părinții și copiii flagelați matematic de profesoara Medan chestiunea e clară.

Alin Cristea: AICI nu discutam cu parintele cuiva, AICI sintem intr-un spatiu public, unde ar trebui sa facem efortul de a discerne intre chestiunile de interes public si cele care au un perimetru specific, cu un itinerariu specific atit in ceea ce priveste reclamatia cit si rezolvarea ei. O sa consideram orice reclamatie ca fiind… chestiune principala? Despre liceul in discutie s-a scris DEJA de bine atit atit in articol cit si la comentarii. Astfel, in articol citim: „Liceul Emanuel este una dintre cele mai renumite şcoli din Bihor, cu rezultate foarte bune obţinute la examenele naţionale.” Iar comentatorul anonim „detectiv” a scris: „La Emanuel se face scoala ca lumea.” Asadar, o oarecare amprenta a adevarului despre institutia in discutie. Merita o institutie recunoscuta pentru profesionalismul ei asemenea comentarii sterile, indolente si gregare, precum cele de AICI? DE ACEEA chestiunea principala nu e referitoare la vreun caz, nici al profesoarei, nici al parintelui nemultumit, ci ramine cea in care ARGUMENTUL conteaza. Daca ziarele, emisiunile TV si Internetul practica linsajul mediatic, sustinut de masele de idioti care comenteaza ignobil, ASTA ar trebui sa ne ingrijoreze IN PRIMUL RIND. Cu alte cuvinte, intr-o tara in care coruptia are un cuvint greu peste tot, SPATIUL PUBLIC conteaza enorm in vederea recuperarii integritatii si a demnitatii (publice).

UPDATE 15 martie 2016, 13.30

Shogun: Spațiul public e – vrem, nu vrem – locul unde se discută chestiile nasoale care nu și-au găsit rezolvarea în spațiul privat. Părintele respectiv a răbufnit după trei semestre, adică după un an și jumătate, timp în care conducerea liceului ar fi avut vreme să rezolve problema. Iar dacă părintele respectiv aiurează – ceea ce mă îndoiesc – atunci cum se explică – iar asta întreb eu – că profesoara respectivă dă lecții/meditații private taman în clădirea liceului. Interesant ar fi dacă ANAF-ul ar face o vizită la LTBE… Ce face doamna profesoară la ea acasă e treaba domniei sale, dar să dai meditații la liceu și să iei bani pe ele mi se pare nașpa de tot – cel puțin cu referire la LTBE care e cu oarece pretenții… Iar dacă conducerea liceului a permis așa ceva, atunci din păcate înclin să dau dreptate ziaristului care a zis că liceul e necreștin. Nu din cap în picioare, ci doar așa, pe alocuri măcar…

Alin Cristea: Nu, spatiul public poate fi locul unde sa gasim IDEI mai bune, ACTIUNI cu consecinte benefice pentru un numar mai mare de oameni, RELATIONARI in vederea construirii de RETELE (orice SISTEM este mai intii o RETEA) si asa mai departe. Cu alte cuvinte, spatiul public este cu totul altceva decit se practica AICI si pe multe site-uri unde, in numele unei libertati prost intelese (nu exista libertate fara responsabilitate, fara limite si fara respect acordat altora, celor MAI BUNI intr-un anumit domeniu, ceea ce implica DISCERNAMINT), puberii intirziati si chibitii fara ocupatie, viziune si teleologie nobila) consuma timpul pretios al altora. „Naspa de tot” e o expresie pe care o folosesc cei (cu minte) de 13 ani? Sau de 17 ani? De ce sa fie vizata o institutie care functioneaza bine? Din pricina unui caz? De ce sa nu fie vizate institutiile care merg prost? Care au MAI MULTE cazuri!

Shogun: Spațiul public e ce e… Folosirea unor expresii colocviale precum „nașpa de tot” nu denotă automat un retard psihic sau intelectual, după cum nici folosirea unora mai pretențioase nu indică obligatoriu inteligență și discernământ. Dar să revenim la oile noastre: de ce să fie vizată o instituție care funcționează bine? Pentru că are o problemă care necesită corecție. Era mai bine să fie ținută sub preș, unde și lâncezește de ani buni de zile? Eu unul cred că nu, dar trăim într-o țară liberă așa că fiecare are dreptul la opinie. De ce să nu fie vizate instituțiile care merg prost? Păi, să fie vizate și alea, dar până una-alta și LTBE pare să meargă suficient de prost de vreme ce buba s-a spart taman la ziar. Dacă părintele supărat care s-a plâns la ziar chiar are dreptate, fie chiar parțial, atunci LTBE merge prost de tot în dreptul respectivei profesoare și a conducerii instituției. Dacă nu, iar părintele respectiv a scornit întreaga poveste, atunci LTBE e… cel mai tare din parcare iar „succesurile” lui sunt fără număr, fără număr…

Alin Cristea: Un ziar nu e neaparat o institutie morala. Faptul ca un ziar scrie despre o chestiune (cum scrie despre 1.000) nu e relevant in sine pentru valoarea morala a publicatiei. Pe linga titlul articolului care dezinformeaza (pentru care publicatia ar trebui sa ceara scuze cititorilor), Bihoreanul pune spatiul public la dispozitie ORICUI. Asta e democratie prost inteleasa. Nu oricine poate scrie oriunde oricind despre oricine oricum. Exista competente specifice si experianta dobindita de unii, fata de care regimentele de comentatori iresponsabili sint INFERIORI. Bunaoara, desi articolul precizeaza clar ca „Liceul Emanuel este una dintre cele mai renumite şcoli din Bihor, cu rezultate foarte bune obţinute la examenele naţionale.” (opinie impartasita de un comentator oponent din punct de vedere… confesional), comentatorul anonim Shogun se trezeste sa zica ca „LTBE pare să meargă suficient de prost”. Ce competenta are acest comentator anonim sa se pronunte la adresa unei institutii de felul acesta? Ce „argument” foloseste? Cica: „de vreme ce buba s-a spart taman la ziar”. Asta nu e… argument! Asta e o timpenie! Ziarul nu e o autoritate…. morala. Institutia in discutie ESTE! Ori tocmai asta e clar ca deranjeaza! Rezultatele bune deranjeaza intr-o tara in care cetatenii sint obisnuiti sa coabiteze la nivelul (sub)mediocru al lucrurilor prost facute. Comentariile lui Shogun sint, evident, din rindul lucrurilor prost facute! Gloata de romani (sub)mediocri e deranjata de rezultatele bune ale unei institutii BUNE!

Alin Cristea: Spatiul public e ceea ce il facem noi

Tara noastra e ceea ce o facem noi! Mai ales ELITELE! Profesionale, morale, culturale. Dezmatul comentariilor idioate pe Internet (vezi ce zicea Eco la nivel… international) nu produce efecte benefice pentru societate, nu face spiritul uman mai nobil, ci creaza o piscina in care se pisa toti gogomanii nesimtiti.
UPDATE 15 martie 2916, 17.50
TDS: @alincristea: Conform DEX MĂI interj. (Fam.) 1. Cuvânt de adresare către una sau mai multe persoane de sex masculin, mai rar feminin, care marchează între vorbitori un raport de la egal la egal sau de la superior la inferior; bă. 2. Cuvânt folosit pentru a exprima admirație; mirare, nedumerire; neîncredere; nemulțumire; ironie. [Var.: mă interj.] – Et. nec. Eu am avut în vedere varianta „raport de la egal la egal”. Poate dacă scriam „MĂ” suna altfel….Dar nu am nici o problemă ! Deci Dvs. scrieți-vă numărul de telefon și îmi scriu și eu numele ! Dacă Dvs. nu doriți pentru că evident nu vă obligă nimeni, nici eu nu sunt obligat să-mi scriu numele. Iar în textul anterior numele primarului a fost introdus doar pentru a sublinia că admiratorii lui mă cunosc ! Și cum intuiția îmi spune că și Dvs. sunteți un admirator sigur mă cunoașteți!
Alin Cristea: 1) Este ilogica pretentia comentatorului anonim TDS ca eu sa-mi mentionez… telefonul ca el sa-si mentioneze numele. (In paranteza fie vorba, n-am cerut nici aici, nici altundeva, in ani de zile, ca cineva sa comenteze neaparat cu numele la vedere. Dar am atras atentia si atrag atentia ca anonimnatul este o plaga pe Internetul romanesc, pentru ca sub anonimat oamenii sint agresivi si iresponsabili). (Tot in paranteza fie vorba, am mentionat DEJA ca numarul meu de telefon se gaseste pe Internet de ani buni.) 2) Este ilogica introducerea numelui primarului. Daca eram suspectat ca sint admirator al vreunui sef de partid, TDS introducea numele respectivului? DE CE? Nu sintem robodi IDEOLOGICI! 3). Interventiile comentatorilor TDS si Shogun indica un nivel scazut de apetit pentru dezbatere si devieri majore de la subiect.
Shogun: Eu sunt pro-dezbatere și nu țin minte să mă fi burzulit cu nesimțire la cineva pe forumul ăsta. Hai să dezbatem situația: LTBE pare să aibă o problemă cu o profesoară de matematică. Ce-i de făcut? Fiind un liceu de stat probabil că ar fi bine dacă s-ar sesiza inspectoratul școlar județean. Da sau ba?
Alin Cristea: Hai sa dezbatem situatia: Bihoreanul dezinformeaza. Ce-i de facut? Daca a facut asta cu o institutie care merge bine, doar pentru ca a aparut un caz de coruptie, cica, cu atit mai mult va dezinforma si in alte cazuri, cu institutii care merg mai prost si sint mai multe cazuri suspecte. Mai mult, daca sint atitia comentatori dispusi sa discute orice, numai despre ACEST subiect nu, cu atit mai multi comentatori vor fi care, pornind de la mai multe cazuri suspecte, sa ajunga sa comenteze vrute si nevrute. ASTA nu e dezbatere! Asta e: Hai sa ne pisam cit mai multi in piscina, ca e apa destula!
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s