Alin Cristea: Replică articolului lui Vasilică Ichim, intitulat „De la Casa de Cultură la Maternitate – Marş pentru copiii nenăscuți”

Pe Crisana.ro a apărut articolul lui Vasilică Ichim:

De la Casa de Cultură la Maternitate – Marş pentru copiii nenăscuți

Articolul lui Vasilică Ichim este un SIMULACRU. Nu conţine suficiente informaţii pentru a prezenta cititorilor într-un mod decent un astfel de eveniment complex.

Mai mult, articolul lui Vasilică Ichim conține dezinformări.

1.

Expresia „Uniunea Femeilor Bihor a organizat sâmbătă cea de-a patra ediţie a Marşului pentru viaţă” este cu totul nefericită, întrucît cele 4 ediţii ale Marşului pentru Viaţă Oradea au fost coordonate, cu eforturi semnificative, de un GRUP de organizatori.

La conferinţa de presă din 19 martie 2015, cei doi jurnalişti prezenți, o tînără de la Crișana și o tînără de la Bihari Naplo, au primit cîte o mapă a evenimentului. Grupul de organizatori conține 20 de nume, Uniunea Femeilor Bihor Oradea fiind ULTIMUL.

Lista e mult umflată, fiind „opera” Mioriței Săteanu – președintele Uniunii Femeilor Bihor timp de 21 de ani – care a prezentat mapa FĂRĂ ca grupul de organizatori să o fi văzut înainte.

Habar nu am, de exemplu, de ce apar între organizatori Liceul cu program sportiv Bihorul și Liceul teoretic german Fr. Schiller.

În schimb nu apare numele meu, nici numele Asociației Thymos, pe care o conduc, unul dintre organizatorii DE BAZĂ ai celor 4 ediții ale Marșului pentru Viață Oradea.

Iată afișul din 2013:

afis-mars-2013

După cum se vede, Centrul Creștin Viață Nouă și Centrul PULS sînt instituțiile care trebuie în primul rînd evidențiate, întrucît aceste instituții au inițiat, în 2012, discuțiile în urma cărora s-a constituit GRUPUL de organizatori.

Anul trecut, Crișana prezenta, totuși, altfel chestiunea: „Uniunea Femeilor Bihor (UFB) se implică pentru al treilea an consecutiv într-o amplă campanie împotriva avortului. Alături de preoţi şi cadre didactice, cu sprijinul Primăriei Oradea, UFB invită orădenii să preţuiască viaţa şi valorile ei, să respecte instituţia familiei…”

Dar, la fel, nimic despre GRUPUL de organizatori!

E amintit doar preotul paroh Mihai Vătămănelu.

Cică: „„Marşul pentru viaţă” are în fiecare an o temă, iar manifestul ediţiei actuale este„Iubeşte, Respectă, Apără viaţa!””

NU!

Anul trecut tema ediţiei a fost „Adopția, o alegere nobilă”

În articolul de anul acesta, Vasilim Ichim adaugă: „Pe lângă Uniunea Femeilor Bihor, evenimentul a beneficiat și de ajutorul Mânăstirii Franciscane Maica Domnului, Bisericii Romano-Catolice Oradea, Bisericii Reformate de pe lângă Piatra Craiului Oradea, Bisericii Baptiste Providența, Centrului Creştin Viaţa Nouă, Centrului de consiliere Puls, Centrului Creştn Salem, Comunității Sfântului Paul, Casei de rugăciune IHOP, Colegiului Biblic Est European, Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Liceului Teologic Penticostal „Betel”, Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”, Comunității Iubirea Divină, Liceului Teoretic Fr. Schiller şi posturilor: Radio Maria, Radio Transilvania, Radio Maria Erdely, Vocea Evangheliei şi UFB Oradea.”

Păi nu e CHIAR aşa!

REALITATEA e următoarea: Pe lîngă Centrul Creştin Viaţă Nouă, Centrul PULS şi Alin Cristea (Asociaţia Thymos), s-au implicat… ceilalți.

UFB înseamnă… Uniunea Femeilor Bihor! Apare și la începutul listei și la sfîrșitul listei.

Alo, Crișana! Să fie clar: Anul ăsta Miorița Săteanu (UFB-ul) a încurcat mai mult decît a ajutat.

Scopul evenimentului e MARȘUL.

Momente artistice, rugăciuni, discursuri, vizite la maternitate, emisiuni la radio se pot face tot timpul anului. MARȘUL e o singură dată pe an. Şi e organizat în aceeaşi zi în zeci de orașe din România.

Anul trecut, în Peru, la Lima, au fost 250.000 de oameni la Marșul pentru Viață!

 

Anul trecut, Miorița Săteanu a profitat de faptul că Alina Galea (Centrul Creștin Viață Nouă) și Mihaela Vișan (Centrul PULS) nu erau în țară pentru a denatura caracterul neconfesional și apolitic al Marșului pentru Viață.

Iată un fragment din comunicatul de anul acesta al Marșului pentru Viațăa (România și Republica Moldova):

„Marșul este neconfesional și apolitic și prin demersul nostru nu solicităm interzicerea prin lege a avorturilor, ci ne propunem săconștientizăm: 1. existența, unicitatea, demnitatea și valoarea fiecărui om începând din momentul concepției; 2. că diferite situații defavorabile, precum sarcina neașteptată ori primirea unui diagnostic nefavorabil precum cel de Sindrom Down, conduc la criza de sarcină, o perioadă extrem de dificilă pentru femeie; 3. necesitatea sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină, înainte și după naștere.”

Accentul pe Uniunea Femeilor Bihor din articolul din Crișana de anul acesta, dar și în articolul din anul trecut, nu este conform cu REALITATEA.

2.

Cică: „Marșul pentru viață a început la ora 11.00, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor…”

NU!

Marşul a început cu întîrziere, pe platou aflîndu-se o maşină (a directorului Casei de cultură, din cîte am înțeles), care a fost mutată cu întîrziere.

 

Cică: „După spectacol și discursuri, în jurul orei 12.30, coloana a pornit în marş pe Calea Clujului…”

NU!

În înregistrare se poate vedea cum scot telefonul şi spun că e ora 12.40 şi n-am plecat ÎN MARŞ!…

Cică: „…Maternitatea Oradea unde s-a ținut un moment de reculegere pentru copiii nenăscuţi și s-au aprins lumânări pentru sufletele lor…”

NU!

Nu s-au aprins lumînări…

ASTA voia Miorița Săteanu, dar alții, dintre organizatori, nu am vrut (dacă am sta să povestim cîte eforturi financiare – ca să nu mai vorbim de problemele de sănătate – am făcut organizatorii, replica mea s-ar dubla în lungime… și în vehemență). I s-a comunicat sîmbătă dimineață că nu au fost cumpărate lumînări.

E clar, nu?, că jurnalistul nu a fost la eveniment, că nu s-a interesat CUM s-a defășurat evenimentul…

Pentru mine e clar că materialul pe care l-a semnat Vasilică Ichim provine de la Miorița Săteanu ÎNAINTE de eveniment!

Articolul e un SIMULACRU!

3.

Articolul pare a fi o scurtă prezentare a unei… serbări cîmpenești.

Autorul nu găsește cu cale să menționeze că Marșul pentru Viață 2015 are loc în România peste 60 de orașe – Marșul pentru Viață a avut loc în 75 de orașe din România și Republica Moldova.

La prima ediţie din România au fost doar… 4 oraşe.

În ce constă actul jurnalistic al lui Vasilică Ichim, în menționarea a 3 nume – „episcopul greco-catolic Virgil Bercea, episcopul romano catolic, Bocskei Laszlo și deputatul Florica Cherecheş”?

De-aia ne-am zbătut cei din GRUPUL de organizatori, ca presa să menționeze că aștia trei au mai participat la încă un eveniment public?

Desigur, nu e vina lor că au ajuns în felul ăsta în gura noastră…

Jurnaliștii orădeni sînt… roboței? Că și Andrei Șandor tot pe aceeiași trei, din mulțimea de 200 de persoane, îi remarcă: „episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo”, „episcopul greco-catolic orădean, Virgil Bercea”, „Florica Cherecheș (fost viceprimar, actualmente deputat de Oradea)”

Iar la ştiri la TVR cine a apărut? László Böcskei, care a fost pentru prima dată la Marșul pentru Viață Oradea?…

Nu era NORMAL să apară unul dintre organizatorii DE BAZĂ ai evenimentului, timp de 4 ediții? Preotul paroh Mihai Vătămănelu, bunăoară…

Articolului lui Andrei Șandor i-am dat replică în 8 puncte:

Alin Cristea: Replică articolului lui Andrei Șandor, intitulat “Cum a fost semi-pervertit Marșul pentru Viață de la Oradea”

4.

Există deja o inițiativă pentru a cere retragerea Mioriței Săteanu din GRUPUL de organizatori.

Indiferent de cum vor evalua lucrurile în viitor, momentul Marșului pentru Viață Oradea 2015 constituie pentru jurnaliștii orădeni o confruntare cu propriile valori, instituțiile media trebuind să se hotărască, încă o dată, dacă vor să prezinte REALITATEA sau o deformeze în continuare, dacă nu conform unor interese, atunci din ignoranță, comoditate, lipsă de competență profesională.

Bloggerii au apărut, cu ani în urmă, tocmai ca reacție la neconvingătoarele comunicate de presă.

Pentru o vreme, bloggingul a fost, oarecum, salvarea onoarei OCHIULUI public.

Bihor Știri și Crișana ar trebui să reia subiectul, într-un articol decent, care să compenseze cît de cît daunele pe care le-au produs dezinformările SIMULACRULUI jurnalistic în care au fost implicați Andrei Șandor și Vasilică Ichim.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s