Hospice Emanuel – 16 octombrie 2013

https://www.facebook.com/HospiceEmanuel

Sâmbătă, 12 octombrie, de Ziua Mondială a Îngrijirii Paliative, Fundaţia Hospice Emanuel a organizat cea de a VII-a ediţie la Oradea, a concertului de caritate „Voci pentru Hospice”.

Tema din acest an a acestui concert care se desfăşoară simultan în peste 70 de ţări ale lumii a fost „Mituri versus realităţi în îngrijirea paliativă”. Alăturându-ne mişcării hospice pe plan internaţional, ne-am propus cu această ocazie să desfiinţăm şi noi în Oradea, următoarele mituri legate de îngrijirea de tip hospice sau paliativă:

MITUL nr. 1: Dacă beneficiezi de îngrijire hospice, înseamnă că vei muri curând.

Realitatea este că îngrijirea hospice nu este doar pentru sfârşitul vieţii; ea se adresează persoanelor cu boli grave care în cele din urmă duc la final, însă până atunci, este important ca bolnavul să aibă suferinţa alinată, să fie sprijinit emoţional şi spiritual, iar familia acestuia să primească suport pe parcursul bolii pacientului şi în perioada de doliu.

MITUL nr. 2: Îngrijirea paliativă este doar pentru bolnavii de cancer.

Realitatea este că deşi la începutul mişcării hospice, serviciile paliative erau destinate în principal pacienţilor cu boli oncologice, pe măsură ce s-au dezvoltat ele au început să se adreseze si altor categorii de pacienţi cu boli ameninţătoare de viaţă, cum sunt bolile neurologice grave, bolile cardiace avansate.

MITUL nr. 3: Îngrijirea hospice se referă doar la calmarea durerii prin utilizarea de narcotice precum morfina, care produc dependenţă.

Realitatea este că îngrijirea hospice a introdus conceptul de “durere totală” cu referire la suferinţa fizică, socială, emoţională şi spirituală sau existenţială, a bolnavului grav. Antialgicele precum morfina sunt esenţiale pentru a controla durerea intensă a unui bolnav şi pot fi utilizate cu încredere şi în condiţii de siguranţă. Însă pe lângă medicamente există şi alte metode terapeutice, precum consiliere, metode de relaxare, terapie prin muzică si artă, care pot ajuta la ameliorarea durerii.

MITUl nr. 4 : Îngrijirea paliativă poate fi oferită doar în spital.

Realitatea este că îngrijirea paliativă poate fi asigurată în mai multe medii, inclusiv în spitale. Mulţi bolnavi preferă ca în ultima parte a vieţii să fie îngrijiţi acasă, în compania celor dragi. Ei pot beneficia de îngrijiri paliative în spital sau în unităţi hospice cu paturi, pe perioade scurte de timp, după care sunt externaţi la domiciliu unde beneficiază de servicii paliative cât timp este necesar.

MITUL nr. 5 : În hospice sunt îngrijite doar persoane vârstnice.

Realitatea este că deşi nu ne place să recunoaştem acest lucru, mulţi copii decedează în urma unor boli grave. Persoane de orice vârstă pot fi diagnosticate cu cancer sau altă boală ameninţătoare a vieţii, astfel că programele de îngrijiri paliative trebuie să se adreseze pacienţilor de orice vârstă. În multe ţări există unităţi hospice pentru copii, care acordă servicii doar copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.

MITUL nr. 6: Toţi cei care au nevoie, au acces la îngrijire de tip hospice.

Realitatea este că deşi accesul la îngrijire paliativă reprezintă un drept fundamental al omului, serviciile hospice reuşesc să acopere nevoile doar în câteva ţări din Europa de Vest, America de Nord şi Australia. Un studiu recent arată că 43 % din ţările lumii nu au deloc servicii hospice.

În România primul hospice a fost iniţiat în 1992 la Brasov, Hospice Emanuel fiind cel de al 2-lea serviciu de îngrijiri paliative la domiciliu din ţară. În prezent doar 5% din bolnavii români care au nevoie de îngrijire paliativă au acces la aceste servicii.

Concertul Voci pentru Hospice din acest an a fost organizat cu scopul de a desfiinţa miturile enunţate, de a sensibiliza opinia publică la nevoile persoanelor cu boli incurabile avansate şi de a oferi membrilor comunităţii posibilitatea de a sprijini funcţionarea şi dezvoltarea unităţilor hospice pe plan local.

Muzica de calitate corală, piesele instrumentale sau interpretate de solistii invitati, i-au încântat pe cei aproximativ 200 de participanţi. În cadrul discursurilor s-a subliniat importanţa îngrijirii paliative care ar trebui să fie accesibilă tuturor pacienţilor diagnosticaţi cu boli incurabile avansate, care necesită acest tip de îngrijire.

Datorită resurselor limitate, Hospice Emanuel reuşeşte să acopere anual cca. 40 % din nevoile de îngrijiri paliative a bolnavilor de cancer din oraşul Oradea. Accesul la îngrijiri paliative ar trebui însă asigurat şi pacienţilor non-oncologici care suferă de boli cronice progresive şi se apropiu de finalul vieţii.

Pentru a creşte numărul pacienţilor asistaţi în Oradea şi în zonele rurale, Hospice Emanuel şi-a propus să construiască un centru de îngrijire paliativă, care pe lângă serviciile la domiciliu, să includă o unitate cu paturi, centru de zi şi ambulator de specialitate.

În cadrul campaniei „O cărămidă pentru hospice” membrii comunităţii orădene au ocazia să cumpere în mod simbolic o cărămidă pentru construcţia centrului de paliaţie, în schimbul sumei de 25 lei. La cele 6122 de cărămizi adunate până în prezent pentru această construcţie, au mai fost adăugate 295 de cărămizi din partea participanţilor la concertul de caritate Voci pentru Hospice, de Sâmbătă.

Mulţumim tuturor orădenilor cu suflet mare care au participat la Concertul Voci pentru Hospice din acest an pentru a asculta o muzică de calitate şi a contribui cu cărămizi la conctrucţia centrului hospice pe care dorim să îl construim în Oradea, în beneficiul semenilor noştri care se confruntă cu diagnosticul unei boli terminale.

Avem convingerea că spiritul de solidaritate al orădenilor ne va ajuta să le fim în continuare alături celor care au nevoie de servcii paliative din comunitatea noastră şi chiar să dezvoltăm aceste servicii prin construirea noului hospice.

hospice-proiect

Vezi:

http://www.emanuelhospice.org

Fundația Hospice Emanuel a îngrijit din 1996 până în prezent peste 1.700 de pacienți, adulți și copii cu boli incurabile avansate, din Oradea și localități învecinate.

1.300 persoane mor anual în Bihor datorită cancerului.

Fundaţia Hospice Emanuel îngrijeşte gratuit la domiciliu peste 70 de adulţi şi 30 de copii afectaţi de cancer în stadii ce nu mai pot fi tratate. (19.03.2012)

eBihoreanul: Discurs emoţionant al soţiei ambasadorului SUA pe şantierul Centrului Hospice Emanuel

eBihoreanul: Firma Repcon va construi pro bono centrul Hospice pentru bolnavii de cancer în ultimul stadiu

NewsBihor: Terapie prin artă pentru copii la Hospice

eBihoreanul: Hospice Emanuel a adunat cei mai mulţi bani la prima ediţie a Swimathon

OradeaPress: Donaţie pentru construirea Centrului de îngrijire paliativă Hospice Emanuel

r-15

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s