Mihai Maci: Atât timp cât ne vom ignora drepturile, fugind după favoruri de circumstanţă, vom fi la dis­creţia tuturor demagogilor şi impos­to­rilor

„Pentru omul zilei de azi, as­pectul decisiv al existenţei este cel eco­nomic. Poate e trist să spunem astfel, dar nu e mai puţin adevărat: azi binele public se exprimă, în cea mai mare măsură, în creş­terea PIB-ului. Ceea ce înseamnă, în­tre altele, faptul că politica şi economia se întâlnesc mult mai des decât ar fi de dorit şi că politica tinde adesea să se confunde cu administraţia. Or, între ele e o deo­se­bire fundamentală: administraţia se ocupă de gestiunea problemelor prezentului, în vreme ce politica decide asupra opţiunilor de urmat în viitor. Confuzia lor dă naştere acestui gen de absurd cotidian pe care sun­tem cu toţii obligaţi a-l îndura: faptul că ne este acordat ca un favor ceea ce, în fapt, ne e un drept şi, nu mai puţin, fap­tul că sunt acordate ca drepturi lucruri ce ţin de categoria favorurilor. O educaţie de­centă – în orice cătun al ţării – e un drept; un spor la pensie – oricărei categorii so­cio-profesionale – e un favor. Atât timp cât ne vom ignora drepturile, fugind după favoruri de circumstanţă, vom fi la dis­creţia tuturor demagogilor şi impos­to­rilor.

Menirea politicii nu e aceea de-a „ne da“, ci aceea de-a construi şi de-a menţine un climat în care fiecare îşi poate realiza maximal poten­ţialităţile.”

http://www.revista22.ro/ce-stim-si-ce-nu-stim-20779.html

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s